Klachtenreglement |
Klachtenreglement |
De NSDSK ziet graag tevreden cliënten. Deskundige en betrokken medewerkers werken aan een optimale begeleiding en behandeling. Toch kan het gebeuren dat een cliënt ontevreden is. De doelstelling van dit reglement is het waarborgen van een goede afhandeling van de klacht van een cliënt. Hierbij wordt gestreefd naar het herstel van hetgeen is misgegaan in de relatie tussen klager en de medewerker of procedure die de klacht betreft.
Daarnaast worden op organisatieniveau klachtgegevens systematisch en op zorgvuldige wijze verzameld en geëvalueerd om zo bij te dragen aan het kwaliteitssysteem van NSDSK.
Als een cliënt ontevreden is of zich onjuist behandeld voelt, dan wordt als eerste stap aangeraden dit rechtstreeks met de direct betrokken medewerker of diens leidinggevende te bespreken. In een dergelijk gesprek wordt een klacht meestal in gezamenlijkheid tot tevredenheid opgelost en verdiend daarom de voorkeur voor zowel cliënt als organisatie. De klacht wordt na afhandeling gemeld via het klachtensysteem, waardoor er jaarlijks op organisatieniveau een analyse plaats kan vinden ten behoeve van het verbeteren van de kwaliteit binnen de organisatie.
Zowel cliënt als medewerker kan in deze situatie bijgestaan worden door de klachtenfunctionaris voor advies. Cliënt kan daarnaast ook de hulp inschakelen van de externe vertrouwenspersoon.
De cliënt is vrij om de informele fase over te slaan en rechtstreeks contact op te nemen met de klachtenfunctionaris. De klachtenfunctionaris begeleidt de cliënt verder in het proces. Als de klachtenfunctionaris zelf de cliënt niet afdoende kan helpen, zal de klachtenfunctionaris de cliënt in contact brengen met de klachtencommissie. Mocht de cliënt niet tevreden zijn met de afhandeling van de klacht door de klachtencommissie, dan kan de cliënt contact opnemen met een van de geschillencommissies waarbij de NSDSK is aangesloten.
De klachtenfunctionaris heeft een onafhankelijke positie binnen de organisatie en adviseert in deze rol zowel de cliënt als de betrokken medewerkers in een correcte afhandeling van de klacht. Daarnaast functioneert de klachtenfunctionaris als ambtelijk secretaris van de klachtencommissie en is de klachtenfunctionaris hiermee de contactpersoon naar de klachtencommissie toe.
Aangeraden wordt dat de cliënt de klacht op informele wijze met de direct betrokken medewerker of diens teamleider oppakt, maar een cliënt kan een klacht ook rechtstreeks indienen bij de klachtenfunctionaris middels het formulier op de website of het op de website aangegeven telefoonnummer. In alle gevallen neemt de klachtenfunctionaris kennis van de klacht en reageert naar de klager:
De cliënt kan zich in het proces extra laten ondersteunen door de externe vertrouwenspersoon van NSDSK. Daarbij functioneert de klachtenfunctionaris vooral als procesbewaker en de vertrouwenspersoon als extra klankbord voor de cliënt.
Alle klachten, formeel en informeel worden verzameld door de klachtenfunctionaris en eenmaal per jaar geanalyseerd op organisatieniveau. Informele klachten worden door medewerkers zelf afgehandeld, maar worden nadien wel gemeld via het klachtensysteem.
Indien een cliënt een klacht in wil dienen bij de klachtencommissie dan is de klachtenfunctionaris de tussenpersoon die in de rol van ambtelijk secretaris van de klachtencommissie het contact met de klachtencommissie verzorgt. De klachtenfunctionaris informeert de klachtencommissie en stuurt de schriftelijk ingediende klacht door. Een klacht die wordt ingediend bij de commissie bevat ten minste:
a. de naam en indien bekend de functie van degene die de klacht betreft;
b. het feit dan wel de gebeurtenis waarover wordt geklaagd.
c. De contactgegevens van de klager
De vergaderingen van de commissie zijn besloten. De commissie kan deskundigen uitnodigen haar vergaderingen bij te wonen. Hiervan wordt aantekening gemaakt in het verslag. Indien het inroepen van deskundigen de begroting van de commissie dreigt te overschrijden wordt hierover overleg gevoerd met de bestuurder.
De commissie komt binnen een redelijke termijn, zo mogelijk binnen zes weken na indienen van de klacht, tot een uitspraak over de gegrondheid van de ingediende klacht. Indien naar het oordeel van de commissie de behandeling van de klacht niet binnen de hierboven vermelde termijn kan worden afgerond doet de commissie daarvan schriftelijk en gemotiveerd mededeling aan de klager en de medewerker die de klacht betreft, onder vermelding van de termijn waarbinnen de commissie haar oordeel over de klacht zal uitbrengen.
De commissie motiveert haar uitspraak schriftelijk en zendt deze aangetekend aan beide partijen en in afschrift aan de bestuurder. De commissie kan aan de uitspraak aanbevelingen aan de medewerker die de klacht betreft, dan wel aan de NSDSK toevoegen. De bestuurder bericht binnen vier weken na ontvangst van deze aanbevelingen schriftelijk aan klager en de commissie of er naar aanleiding van de uitspraak van de commissie maatregelen worden genomen en zo ja welke. De klachtenfunctionaris draagt zorg voor het informeren van de klager.
De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) schrijft voor dat alle zorgaanbieders uiterlijk 31 december 2016 zijn aangesloten bij een door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkende geschillencommissie. Cliënten hebben het recht om een klacht direct in te dienen bij de geschillencommissie. De geschillencommissie zal echter altijd de cliënt terugverwijzen naar de organisatie als de klager voor indienen van de klacht bij de geschillencommissie nog geen contact heeft gehad over de klacht met de klachtenfunctionaris van de organisatie zelf. De geschillencommissie is bevoegd de klacht te behandelen en een bindende uitspraak te doen.
De geschillencommissie geeft de voorkeur aan het digitaal indienen van de klacht via het digitale loket
De klacht kan echter ook schriftelijk ingediend worden aan het adres:
De Geschillencommissie, Postbus 90600, 2509 LP Den Haag.
De vertrouwenspersoon voor cliënten is Wim van Es. De vertrouwenspersoon ondersteunt cliënten die klachten hebben over de zorgverlening of over de manier waarop zij zich behandeld voelen, om in overleg met de NSDSK een passende oplossing te vinden. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk en kan met u meedenken over de aanpak van uw klacht, als klankbord dienen en hij kan u helpen bij gesprekken in het informele traject. Daarnaast kan hij met u meedenken of in uw situatie een informele oplossing ‘beter’ is dan een formele oplossing, waarbij u de klacht voor zou leggen aan de klachtenfunctionaris of klachtencommissie. In het laatste geval kan hij u ondersteunen in het formele traject. U kunt hem kosteloos benaderen.
Als u ontevreden bent met de zorgverlening door de NSDSK of over de manier waarop een medewerker van de NSDSK u heeft behandeld, is het advies van de NSDSK uw klacht met de betreffende medewerker of de leidinggevende proberen op te lossen. In een gesprek kan de klacht meestal in gezamenlijkheid en tevredenheid worden opgelost. Als u tegen een dergelijk gesprek opziet, of u denkt dat zo'n gesprek niet zinnig is, dan kunt u de vertrouwenspersoon om hulp vragen.
Meer informatie over de vertrouwenspersoon is hier te vinden
U kunt contact opnemen met Pepita David via telefoonnummer 06-34348288.
Audiologisch Centrum |
Volg ons op |
|
Spraaktaalcentrum Amsterdamse Poort |
Contact
|