De start op de basisschool is vaak een spannende overgang voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en hun ouders. Ouders in ZG-zorg voelen zich niet altijd voldoende toegerust in dit transitieproces. In het project Transitie naar Onderwijs vanuit Zorg voor kinderen met TOS (TOZ voor TOS) willen we deze overgang voor de verschillende betrokkenen (ouders en hun kinderen, zorg- en onderwijsprofessionals) verbeteren. Daarom vragen we ouders, zorgprofessionals en onderwijsprofessionals naar hun knelpunten, positieve ervaringen, en wensen. Met deze informatie ontwikkelen we tools om de transitie van de behandelgroep naar de basisschool te vergemakkelijken.
Vraag/doelstelling
De onderzoeksvraag luidt: ‘Hoe kan de transitie vanuit de ZG-zorg voor kinderen met TOS naar het onderwijs worden geoptimaliseerd?’ In dit project staan de volgende doelstellingen centraal:
In kaart brengen wat de knelpunten, goede praktijken en behoeftes zijn van de verschillende betrokkenen: de ouders, de zorgprofessionals en de onderwijsprofessionals.
Het ontsluiten van deze informatie.
Het ontwikkelen van tools aan de hand van bovenstaande informatie om de overgang van de behandelgroep naar de basisschool te versoepelen.
Opzet onderzoek
Er wordt onderzocht wat de knelpunten, goede praktijken en behoeftes zijn door informatie op te halen bij verschillende betrokkenen (ouders, zorg- en onderwijsprofessionals). Voor aanvang van het project is een poll onder ouders uitgezet om een eerste beeld te krijgen wat hun mening is over de transitie. Vervolgens houden we interviews met ouders om op hun ervaringen in te gaan. Onder de zorg- en onderwijsprofessionals wordt een enquête uitgezet om hun ervaringen in kaart te brengen. Tot slot worden er met de verschillende betrokkenen focusgroepen gehouden om dieper in te gaan op de opgehaalde kwesties en hoe we een praktische vertaalslag kunnen maken. Uit de opgehaalde informatie volgt de ontwikkeling van tools om de overgang van de behandelgroep naar de basisschool te versoepelen.