Het is belangrijk om kinderen met taalproblemen op jonge leeftijd op te sporen. Een vroege start van de (logopedische) taalbehandeling draagt namelijk bij aan een gunstigere ontwikkeling en beperkt een toename van bijkomende problemen. De jeugdgezondheidszorg heeft in de vroegsignalering van deze kinderen een belangrijke functie, zodat een eventuele behandeling snel kan worden opgestart. Dit onderzoeksproject richt zich op de signalering van kinderen met taalproblemen door de jeugdgezondheidszorg.
De jeugdgezondheidszorg (JGZ) maakt gebruik van de JGZ Richtlijn Taalontwikkeling. Uit eerder onderzoek blijkt dat het VTO-taal signaleringsinstrument, dat in de richtlijn zit en op tweejarige leeftijd wordt afgenomen, vaker en vooral ook vroeger kinderen met taalproblemen identificeert. Een deel van de kinderen behaalt echter een twijfelscore op het VTO. Volgens de richtlijn worden deze kinderen na een halfjaar, waarin taalstimuleringsadviezen worden gegeven aan de ouders, opnieuw opgeroepen. Dan vullen de ouders de screeningslijst Early Language Scale (ELS-NL) in. Er is echter nog weinig bekend over hoe we in deze groep kinderen met een verhoogd risico op taalproblemen kunnen signaleren volgens de huidige werkwijze.
In dit project onderzoeken we of de afname van de ELS-NL op de leeftijd van 30 maanden bij kinderen met een twijfelscore het VTO op tweejarige leeftijd kan bijdragen aan een effectieve signalering van kinderen met taalproblemen. Resultaten van dit onderzoek worden gebruikt om de JGZ Richtlijn Taalontwikkeling te verbeteren en zorgen voor verdere onderbouwing van de werkwijze door de JGZ.
De volgende onderzoeksvraag staat centraal tijdens dit project:
We beantwoorden deze vraag door 50 kinderen rond 2;6-jarige leeftijd te onderzoeken. Ouders van deze kinderen vullen de ELS-NL in op het consultatiebureau. Daarnaast worden in de thuissituatie bij deze kinderen de Schlichtingtesten voor Taalbegrip en Taalproductie (woordontwikkeling en zinsontwikkeling) afgenomen door onderzoekers met een logopedische achtergrond. Deze testen gelden als de gouden standaard, omdat ze genormeerd zijn op leeftijd. Hierdoor kan onderzocht worden of de kinderen een risico hebben op taalproblemen. De resultaten van de ELS-NL worden van deze kinderen opgevraagd bij de JGZ. De uitkomsten op de ELS-NL worden vergeleken met de uitkomsten op de Schlichtingtesten, waardoor we de sensitiviteit kunnen bepalen. Op basis hiervan kunnen we een inschatting maken in hoeverre de ELS-NL bij deze doelgroep kan helpen om kinderen met een risico op taalproblemen tijdig te signaleren.
Het project loopt van oktober 2024 tot en met eind 2026.
NSDSK
JGZ Kennemerland
Noëlle Uilenburg – NSDSK
Luisa de Heer – NSDSK
Lierin de Wael – NSDSK
Margot van Denderen – JGZ Kennemerland
Paula Jackson – JGZ Kennemerland