januari 2016 - december 2017
Karin Wiefferink - kwiefferink@nsdsk.nl
Signalering en onderkenning
NSDSK, TNO
Noëlle Uilenburg, Karin Wiefferink
In Nederland is er (nog) geen uniforme wijze om taalproblemen te signaleren. Er zijn verschillende instrumenten in omloop voor jonge kinderen (0-4 jaar), zoals het Van Wiechenschema, VTO-taal, SNEL-test en woordenschatlijsten. Uit eerdere studies weten we dat JGZ medewerkers niet altijd weten welke instrumenten zij moeten gebruiken en hoe zij moeten handelen als er sprake is van een taalprobleem. Toch is vroege signalering en behandeling van TOS en een taalachterstand op jonge leeftijd belangrijk. Eerder onderzoek wijst uit dat signalering en behandeling van kinderen met TOS op zeer jonge leeftijd (namelijk vanaf 2 jaar) effectief is. Daarom is een uniforme JGZ richtlijn taalontwikkeling wenselijk. Het project is in januari 2016 van start gegaan en heeft een doorlooptijd van twee jaar.
Het project heeft tot doel de volgende eindproducten op te leveren: De JGZ richtlijn taalontwikkeling Een handzame gebruikersversie (samenvatting) Een samenvattingskaart of stroomdiagram Een naslagwerk (achtergrondboek met wetenschappelijke onderbouwing)
Het doel van de JGZ richtlijn taalontwikkeling is dat deze richtlijn blijvend gebruikt wordt door het veld, zoals bedoeld door de ontwikkelaars. Slechts dan zal de richtlijn impact hebben op het leven van 0-19 jarigen met een (risico op of beginnende) achterstand in de taalontwikkeling. Om de implementatie van de richtlijn al direct vanaf het begin van het ontwikkeltraject te adresseren, wordt reeds bij de start van het traject samengewerkt met een praktijkorganisatie en implementatiedeskundigen. Uitgangspunt hierbij is dat de ontwikkeling, invoering en evaluatie hand in hand gaan. Een uitvoerige praktijktest van de nieuwe richtlijn is onderdeel van het project.