ASS Opsporing en behandeling

Lees voor
Looptijd

januari 2016 - maart 2018

Projectleider

Lizet Ketelaar lketelaar@nsdsk.nl

Onderzoekslijn

Signalering en onderkenning

Uitvoerders

NSDSK

Onderzoeker(s)

Lizet Ketelaar, Sigrid Kok, Rosanne van der Zee

Beschrijving

Vanuit gesprekken met professionals en vanuit de literatuur weten we dat kinderen met een Taalontwikkelingsstoornis (TOS) en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) in een aantal opzichten overeenkomsten vertonen. Beide groepen kinderen ondervinden problemen in de communicatie en in de sociale interactie. Hierdoor gebeurt het regelmatig dat kinderen met ASS op behandelgroepen voor kinderen met TOS terechtkomen. Aangezien er ook verschillen zijn tussen deze groepen kinderen, behoeven kinderen met een ASS mogelijk een andere benadering. Daarom is het van belang om te onderzoeken op welke manier de kinderen reeds op jonge leeftijd van elkaar te onderscheiden zijn.

Vraag doelstelling

In dit project staan de volgende vragen centraal: 1. Wat is de meerwaarde van het gebruik van een screeningsinstrument voor het signaleren van ASS-problematiek binnen de doelgroep van kinderen met TOS naast het oordeel van de professional? 2. Welke onderdelen van de bestaande methodiek sluiten aan bij de behoeften van kinderen met ASS? Welke onderdelen zouden eventueel voor deze kinderen in te passen zijn? 3. Wat zijn de mogelijke grenzen van de behandeling van kinderen met ASS binnen TOS-behandelgroepen? Wat zijn de belemmeringen voor de overige kinderen op de groep en voor de kinderen met ASS zelf?

Opzet onderzoek

In totaal zullen ongeveer 50 kinderen uit TOS behandelgroepen deelnemen aan dit onderzoek. Er worden gegevens verzameld bij twee verschillende bronnen: ouders en behandelaars van kinderen met TOS op de behandelgroepen van de NSDSK. Ouders wordt gevraagd vragenlijsten in te vullen over hun kind, het gaat hierbij om een vragenlijst gericht op het opsporen van ASS-problematiek. Behandelaars wordt ook gevraagd deze zelfde vragenlijsten in te vullen. Daarnaast worden bij behandelaars interviews afgenomen over hun ervaringen op het gebied van opsporing en behandeling van ASS-problematiek binnen de TOS-behandelgroep. Wanneer kinderen verwezen worden voor diagnostisch onderzoek zullen de uitkomsten van dit onderzoek worden opgevraagd (follow-up). Door het afnemen van semi-gestructureerde interviews met teamleiders en pedagogisch medewerkers van de behandelgroepen willen we inzicht krijgen in de huidige situatie. We willen in kaart brengen hoe er nu wordt omgegaan met vermoedens van ASS en wat mogelijke risicofactoren van behandeling van deze kinderen binnen het huidige zorgaanbod zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer weten?