Matig slechthorend

 
Matig slechthorendLees voor

In Nederland wordt ongeveer 1 op de 2000 baby’s geboren met een blijvend matig gehoorverlies (40-60 dB). Kinderen met een matig gehoorverlies hebben moeite met het horen en/of verstaan van spraak op een normaal niveau van luidheid. Zij horen niet alle geluiden en spraak evengoed, wat gevolgen heeft voor hun taalontwikkeling. Het vroegtijdig starten met gezinsbegeleiding en het dragen van hoortoestellen heeft een positief effect op de taalontwikkeling van deze kinderen. 

Voorlichtingsvideo’s

Het RIVM heeft in opdracht van VWS en in samenwerking met onder andere de NSDSK voorlichtingsvideo’s gemaakt over het belang van vroegtijdig starten met behandeling als een kind een matig gehoorverlies heeft. In de video’s delen ouders en professionals hun ervaringen en kennis.

In beeld

In de voorlichtingsvideo’s leggen twee gezinnen uit wat het gehoorverlies van hun kind betekent in het dagelijkse leven en hoe zij daarmee omgaan. De moeder van Fien en Lot vertelt dat beide dochters een matig gehoorverlies hebben. Zij gaat in op wat zij als ouders gedaan hebben om de ontwikkeling van hun dochters te stimuleren. De tienjarige Fien deelt zelf ook haar ervaringen. De moeder van Félice is nog maar kort gestart met de behandeling en vertelt wat dit en het gehoorverlies van haar dochter voor haar betekent. 

Audioloog Bert van Zanten legt uit wat een matig gehoorverlies is en wat de invloed daarvan is op de taalontwikkeling. Gezinsbegeleidster Joke Hoek-Vos vertelt hoe zij de ouders begeleidt in het grip krijgen op het gehoorverlies van hun kind. Onderzoeker Evelien Dirks gaat in op recente onderzoeken naar de ontwikkeling van matig slechthorende peuters en het belang van gezinsbegeleiding en het dragen van hoortoestellen. 

Klik hier voor de video’s.

Meer weten?

De NSDSK heeft afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van matig slechthorende peuters. Evelien Dirks heeft hier een proefschrift over geschreven.

Klik hier om het proefschrift te downloaden

In Van Horen Zeggen Online staat een interview met Evelien Dirks over haar proefschrift:

http://vhz-online.nl/aandacht-voor-kinderen-met-een-matig-gehoorverlies

Contact

 

NSDSK Algemeen

    020-5745945

    nsdsk@nsdsk.nl

   Lutmastraat 167
1073 GX Amsterdam

 

Audiologisch Centrum
Holland Noord

    072-5141050

    achn@nsdsk.nl

   De Vliegerstraat 1a
1816 KD Alkmaar

 

 

Spraaktaalcentrum
Amsterdam Noord

   020-5745920

   stan@nsdsk.nl

   Noordeinde 124B
1121 AL Landsmeer

 

 

Volg ons op