(Her)autorisatie hielprik neonatale screening

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

NSDSK cursus

   Aanmelding

   ca. 4 uur

   280,--

   Overig

(Her)autorisatie hielprik neonatale screening

    Aanmelding

     ca. 4 uur

      280,--

    Overig

Lees voor
Lees voor

 

Deze cursus aanmeldpagina is alleen relevant voor organisaties die de hielprik (her)autorisatie laten uitvoeren door een regiocoördinator van de NSDSK.

Voor die organisaties geldt:

  • Een nieuwe medewerker moeten worden aangemeld voor 2 cursussen: 1) de opleiding tot OAE screener én 2)  voor de hielprik
  • Een screener kan zichzelf aanmelden voor de herautorsatie van de hielprik (om de 3 jaar)  en voor de herautorisatie OAE screener (om de 5 jaar). 


Inleiding

De neonatale hielprik screening is onderdeel van het basispakket van de jeugdgezondheidzorg. De screening kan uitsluitend uitgevoerd worden door een daarvoor opgeleide en geautoriseerde screener van de jeugdgezondheidszorg of door een partij in opdracht van de jeugdgezondheidszorg. 

In de zogenaamde hielprikregio’s wordt bij een pasgeborene thuis zowel de gehoorscreening als de hielprikscreening uitgevoerd door een medewerker van het consultatiebureau. Een aantal JGZ-organisaties heeft de NSDSK gecontracteerd om naast de kwaliteitsbewaking van de gehoorscreening, ook de kwaliteit van de uitvoering van de hielprikscreening op zich te nemen. Het accent ligt op de uitvoering én gespreksvoering van de hielprikscreening. 

Voor wie

De Autorisatie hielprik is een opleiding waarin je wordt opgeleid tot screener om de hielprik screening uit te voeren. De Herautorisatie hielprik is bedoeld voor screeners die al opgeleid en geautoriseerd zijn om screeningen uit te voeren. De autorisatie is bijna drie jaar geleden en de screener dient opnieuw geautoriseerd te worden. De herautorisatie wordt beoordeeld door een regiocoördinator van de NSDSK. 

De nadruk bij de observaties en beoordeling door de regiocoördinator van de NSDSK ligt op praktische vaardigheden van de screener bij de uitvoering van de hielprik. De verantwoordelijkheid voor de scholing en bijscholing van de vaardigheden, inhoud en de theoretische kennis van de hielprik, is aan de organisatie zelf (stafarts/verpleegkundige) in samenwerking met het RIVM.  

Wat je gaat leren

De (Her)autorisatie hielprik screener is een traject van de screener en de NSDSK regiocoördinator. Bij autorisatie loopt coördinator een halve dag mee met de screener en observeert en beoordeelt de uitvoering van de hielprikscreening van 3 kinderen. Van tevoren maakt de screener een e-learning en bijbehorende toets op de website van het RIVM.  

Hoe je gaat leren

Online e-learnings via website RIVM
Uitvoering van de screeningen en observatie en beoordeling door de NSDSK regiocoördinator.

Programma

De regiocoördinator en de screener plannen samen een datum en tijdstip voor uitvoering en beoordeling. De screener bereidt zich voor op de herautorisatie:

E-learning en toets neonatale hielprikscreening

  • De screener meldt zich tijdig aan  via deze cursuspagina (zie onder). 
  • De screener ontvangt een bevestigingsmail met daarin een link en instructie voor de e-learning en de bijbehorende toets van het RIVM. Indien je niet de bevestiging van je inschrijving bij de NSDSK wilt afwachten maar direct de e-learning van het RIVM wilt maken, zie onder in het gearceerde kader 'E-learning RIVM'
  • De screener maakt deze e-learning en toets. De screener downloadt het behaalde certificaat en mailt dit certificaat aan de regiocoördinator.

Uitvoering en beoordeling hielprikscreeningen

  • Voor de (her)autorisatie loopt de regiocoördinator een halve dag mee met de screener voor hielprikscreeningen bij 3 kinderen thuis.
  • De regiocoördinator observeert en beoordeelt de uitvoering en geeft tips en adviezen.
  • Ze maakt een verslag dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de screener en daarna verstuurd aan de manager. De regiocoördinator geeft een bekwaamheidsverklaring.
 

E-learning RIVM

Klik hier voor de e-learning van het RIVM

  • Klik vervolgens op het geel gearceerde kader "Naar inlogpagina van e-learning". 
  • Maak een gebruikersaccount aan. Let op, dit doe je ook wanneer je eerder deze e-learning hebt gemaakt. Na 2 weken vervalt namelijk je gebruikersaccount.
  • Indien je niet weet wat je in een veld moet invullen, klik je op het rondje met het vraagteken voor uitleg. 
  • Ga akkoord en klik op Registreer en dan op bevestig.
  • Klik vervolgens op "Naar de cursus". Je ziet dan de cursus staan "Neonatale Hielprikscreening".
  • Klik deze open en dan zie je staan "Module Neonatale Hielprikscreening", in kleine letters eronder zie je staan "starten".

Na het doorlopen van de module dien je ook de toets neonatale hielprikscreening te doen. Deze staat ook vermeld als onderdeel. Van deze toets ontvang je per mail een certificaat van het RIVM. Mail dit certificaat naar jouw regiocoördinator. 

NB: deze informatie vind je ook in de bevestigingsmail die je ontvangt na verwerking van jouw aanmelding.
 

 


 

Studiebelasting en duur

Gemiddeld 4 uur.

Lesmateriaal

E-learning via het RIVM.

Tijd data en locatie 

In samenspraak met de NSDSK regiocoördinator te bepalen.

Kosten en inschrijving

De kosten van de (her)autorisatie hielprik door de NSDSK zijn€ 280,--. Over dit bedrag hoeft geen BTW te worden berekend. De NSDSK is een CRKBO geregistreerde instelling en daarom geldt dat alle opleidingen van de NSDSK zijn vrijgesteld van de heffing van BTW. 
Voor de kosten van de uitvoering en beoordeling van de (her)autorisatie hielprik  door de regiocoördinator van de NSDSK, ontvangt de organisatie een factuur.

Opleidingsniveau

Na de positieve beoordeling door de regiocoördinator wordt de screener voor drie jaar geautoriseerd en ontvangt een digitaal certificaat.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op via 020-574 59 45 of academie@nsdsk.nl.

Inschrijfdata: